Deze Zutphenaar helpt heel ons land aan waterstof: ‘Echt niet alle huizen zijn over 10 jaar aardgasloos’

Nederland gaat in 2022 van het Groningse aardgas af. En dan maakt Gasunie-topman René Schutte (52) uit Zutphen het leidingnet stap voor stap klaar voor waterstof, de nieuwe en schone energie van de toekomst. ,,We kunnen dat.”

,,We hebben dat eerder gedaan”, zegt René Schutte. Dat was toen ‘we’ aan het aardgas gingen. Gasunie verandert van aardgasbedrijf in waterstofonderneming. Maar een koud kunstje is de ombouw nou ook weer niet, legt hij uit.

U bent ‘programmamanager waterstof’, u draait aan de waterstofknoppen in Nederland en bent architect van de energietransitie.

,,Nou, ik niet alleen. Gasunie gaat over de infrastructuur van het aardgasnet in Nederland en Noord-Duitsland. Dat loopt (hij laat een kaart zien) door tot en met Berlijn. Die leidingen kun je relatief eenvoudig geschikt maken voor waterstof. Voor die transitie heb je iedereen nodig.”

Als de Groningse aardgaskraan in 2022 dichtgaat moet Nederland aardgas inkopen, want voorlopig kunnen we nog niet zonder. De route naar alternatieve, duurzame energie duurt tot 2050.Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt. Pas je cookie instellingen hier aan.

,,Overstappen op waterstof gaat niet zomaar. Om heel veel redenen. Er moet nogal wat bij elkaar komen. De productie van waterstof, transport, opslag in zoutkoepels – want in de winter is er meer energievraag dan in de zomer en dan is het prettig dat je een voorraad hebt – en dan bij de eindgebruiker, bij u thuis of bij bedrijven. Je heb cv-ketels nodig die op waterstof werken en monteurs die die kunnen monteren… Dat moet allemaal tegelijk passen.”

Wat maakt u bij uitstek geschikt om de operatie ‘van aardgas naar waterstof’ te leiden?

,,Ik kan het hele waterstofverhaal uitleggen en verbinden. Dat is ook de rol van Gasunie, letterlijk en figuurlijk.”

Eurocommissaris Frans Timmermans noemt waterstof ‘de nieuwe rockster in energieland’. Als je het aardgasnet ombouwt naar waterstof, heb je maar een kwart van de kosten die je zou hebben als je alles nieuw moet aanleggen. Daar ligt volgens hem voor Nederland een enorme kans.

,,Zegt hij dat? Daar ben ik het wel mee eens. Mooie vergelijking, dat met die ‘rockster’. Dat klinkt swingend.”

Eurocommissaris Frans Timmermans tijdens de presentatie van de Europese waterstof-strategie op 8 juli in Brussel.
Eurocommissaris Frans Timmermans tijdens de presentatie van de Europese waterstof-strategie op 8 juli in Brussel. © AFP

Timmermans waarschuwt ook dat we vaart moeten maken met waterstof; nu loopt Europa technologisch nog voorop, maar ‘we moeten extra inzetten om voorop te blijven omdat de rest van de wereld snel langszij komt’.

,,Je ziet dat Europa de opvatting aanpast van ‘just in time’ naar ‘just in case’: kijk naar wat je zelf in huis wilt hebben. En daar hoort waterstof-technologie bij. De situatie door corona versterkt en voedt die opvatting. We hebben een klimaatuitdaging en daar wil Europa een voortrekkersrol in spelen. En vergis u niet, er gebeurt ook al heel veel.” 

Hij vouwt een kaart uit met daarop 22 projecten waar Gasunie bemoeienis mee heeft. Op de Noordzee staan kolossale energie-eilanden ingetekend die met de stroom van zeewindparken waterstof gaan produceren. Via pijpleidingen rechtstreeks in het ‘aardgasnet’ van Gasunie.

Gasunie schakelt tussen nu en 2050 over op waterstof. Het gasbedrijf maakt op weg daarheen een routekaart; die vermeldt 22 projecten, waaronder waterstofproductielocaties bij windenergieparken op zee.
Gasunie schakelt tussen nu en 2050 over op waterstof. Het gasbedrijf maakt op weg daarheen een routekaart; die vermeldt 22 projecten, waaronder waterstofproductielocaties bij windenergieparken op zee. © Gasunie

In de Eemshaven figureert op de kaart van Schutte de grootste ‘groene waterstoffabriek’ van Europa die Gasunie samen met Shell en Groningen Seaport in de bouwplanning heeft staan. ‘Groen’ omdat de stroom voor de fabriek komt van wind op zee.

Als de overheid meewerkt zijn allebei, Noordzee en Eemshaven, klaar in 2030. Iets zuidelijker bij Zuidwending (Groningen) komt een opslag van waterstof in zoutcavernes. Links en rechts op de plattegrond staan elektrolysers die met elektriciteit waterstof produceren uit water. ,,En dat zijn dan alleen nog maar initiatieven waar wij bij zijn betrokken”, zegt Schutte. 

Erg snel

,,Tata Steel, Shell, energiemaatschappij Engie, die hebben zelf ook allemaal projecten. De ontwikkelingen gaan erg snel. In het regeerakkoord kwam het woord waterstof nog niet eens voor. Drie jaar later, nota bene middenin coronatijd, omarmt de regering waterstof en ligt er een waterstofvisie.”

We moeten de leercurve goed bewaken. De knop in een keer omzetten voor het hele land is niet verstandigRené Schutte, program manager hydrogen bij Gasunie ziet een belangrijke rol voor waterstof maar waarschuwt voor te veel haast

In die visie trekken Gasunie en het ministerie van Economische Zaken samen op om het gasnet om te vormen en klaar te maken voor waterstof. René Schutte is projectleider van HyWay 27 die dat handen en voeten moet geven. Eind dit jaar moet hij zijn eerste verslag uitbrengen.

,,Vanaf 2022 komt een deel van de gasinfrastructuur beschikbaar omdat er dan geen Gronings gas meer door de leidingen stroomt. Ja, een tijdlang zal er nog buitenlands gas doorheen gaan, maar een deel kunnen we alvast schoonmaken, afsluitingen renoveren, het systeem up to date maken en dan kan er waterstof doorheen. De hele ombouw kost 1,5 tot 2 miljard euro. Dat is relatief heel weinig voor een operatie van die omvang. In die zin is ons gasnet inderdaad zoals Frans Timmermans zegt goud waard.”

René Schutte, topman bij Gasunie, tegen het decor van zijn woonplaats Zutphen. ,,Lokale waterstofinitiatieven weten mij te vinden.”
René Schutte, topman bij Gasunie, tegen het decor van zijn woonplaats Zutphen. ,,Lokale waterstofinitiatieven weten mij te vinden.” © Patrick van Gemert

Volgens ‘waterstofprofessor’ Ad van Wijk van de TU in Delft moet de overheid centrale regie nemen zodat waterstof ook echt een plek krijgt.  

,,Daar heeft Ad gelijk in. Het waterstoflandschap in Nederland was nogal versnipperd. Iedereen deed wat. Die centrale regie begint er nu te komen. Er ligt een visie. Maar we hebben tijd nodig om te leren. Van aardgas weten we alles. Heeft u ooit van een aardgasstoring gehoord? Niemand maakt zich er zorgen over dat er bij de productie en transport, de hele logistiek tot en met de cv-ketel in huis iets mis kan gaan.

Die leveringszekerheid willen we bij waterstof ook. Maar het gaat wel over nieuwe systemen, nieuwe apparatuur en nieuwe opslag. Waterstof is ‘dunner’ dan aardgas en gedraagt zich anders. Natuurlijk kom je dan onderweg ‘iets’ tegen. De knop in een keer omzetten voor het hele land is niet verstandig. Je moet uitkijken dat je in een situatie terechtkomt die niet werkt. Dat is wat ik doe. Duwen, trekken, leren, stappen zetten, bij elkaar brengen…”

Iedereen moet er tegelijk klaar voor zijn?

,,Wij kunnen onze leidingen en de hele infrastructuur klaarmaken voor 2027, maar als er dan geen waterstof is of als niemand het gebruikt, heb je daar niets aan. Er moet voldoende massa, voldoende vraag en aanbod zijn. Je gaat niet voor één bedrijf alles aanpassen.”

Langs Zutphen lopen zes hoofdgasleidingen van Gasunie. U woont in Zutphen. Geeft dat wat thuisvoordeel?

Hij lacht. ,,Nou ja, zo’n gesprek gaat ’s avonds net iets gemakkelijker even tussendoor. Lokale waterstofinitiatieven – en die zijn er – weten mij te vinden. Ik vertel wat nodig is om het voor elkaar te krijgen. Ik draag ze een warm hart toe. Misschien kan ik er ook weer wat van leren.”

Als ik nu een nieuwe cv-ketel moet aanschaffen, wat raadt u dan aan?

,,Gewoon een nieuwe hr-ketel op aardgas of misschien een hybride ketel die je combineert met een warmtepomp. Het is echt niet zo dat over tien jaar alle 7, 8 miljoen huizen aardgasloos zijn. Kijk naar de levensduur van een ketel en je persoonlijke situatie. Maar dat zeg ik nu. Volgend jaar kan alles anders zijn. Ontwikkelingen gaan snel. Er zullen zich innovaties voordoen die we nu nog niet kunnen bedenken.”

Waterstofprofessor Ad van Wijk legt uit waarom waterstof dé oplossing is voor ons energieprobleem

Hoogleraar Ad van Wijk van de TU Delft pleit voor een waterstofeconomie. Op de foto staat hij bij een waterstofauto die ook energie terug kan leveren aan bijvoorbeeld een woning.
Hoogleraar Ad van Wijk van de TU Delft pleit voor een waterstofeconomie. Op de foto staat hij bij een waterstofauto die ook energie terug kan leveren aan bijvoorbeeld een woning. © Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille fotografie

Om waterstof te maken heb je elektriciteit nodig. Die splitst water in waterstof en zuurstof. Waterstof kun je verbranden, bijvoorbeeld in een cv-ketel, of weer omzetten in stroom. Belangrijk voordeel: je kunt waterstof ook opslaan en later gebruiken als je dat nodig hebt. Dat kan niet of veel moeilijker met stroom uit zon en wind.

Ons elektriciteitsnet kraakt en piept

nu al omdat die de toevloed aan energie uit zon en wind niet meer aankan. „En dan hebben we eigenlijk alleen nog maar naar de elektriciteitsvoorziening gekeken. Dat is 15 procent van de energie die we gebruiken. We moeten ook de warmtevoorziening, mobiliteit en industrie nog verduurzamen”, waarschuwt waterstofprofessor Ad van Wijk van de TU Delft.  

De capaciteit van ons gasnet is 15 keer zo groot als die van het elektriciteitsnet 

en de transportkosten zijn tot een factor 20 lager dan die van stroom. Dus dat loont al snel. Het allerbelangrijkste: het afval van waterstof is superschoon… water.

Haal waterstof uit de Sahara

Het is volgens Van Wijk  een idee fixe om te denken dat Nederland alle benodigde duurzame energie zelf kan opwekken. Dat hoeft volgens hem ook niet. „Met waterstof kun je ook van elders energie importeren. Als je in de Sahara datzelfde zonnepaneel neerzet dat op je dak ligt, brengt dat drie keer zoveel op. Zelfs met transportkosten erbij ben je nog goedkoper uit.”

Dit artikel verscheen eerder op: https://www.destentor.nl/zutphen/deze-zutphenaar-helpt-heel-ons-land-aan-waterstof-echt-niet-alle-huizen-zijn-over-10-jaar-aardgasloos~ae5a9f7e/ (auteur: Lex van Kooten)

Chinese future tractor runs on hydrogen

The Chinese are now also getting involved in future tractors. With the new e-tractor named ET504-H they want to position themselves accordingly in the market. They also want to make agricultural machinery more environmentally friendly.

Sporting a futuristic appearance, the model ET504-H tractor adopts 5G mobile communication technology, has a self-driving mode, and can be remotely controlled. The future tractor is co-developed by Luoyang Research Institute for Intelligent Agricultural Equipment Co., Ltd. ( CHIAIC) and Luoyang advanced manufacturing industry R&D base of Tsinghua University’s Tianjin Research Institute for Advanced Equipment.

Tractor manufacturer YTO involved
The largest Chinese tractor manufacturer YTO is also involved in the development. Some parts of the prototype were manufactured by YTO. YTO says that CHIAIC will continue to pour efforts into developing new energy unmanned tractors, get ahead in such key technologies as unmanned driving and electric control, and create new energy unmanned equipment in the field of agricultural machinery.

Fully electric
The ET504_H tractor has a main permanent-magnet, synchronous mid-motor and independent electric lifting and steering motors. The hydrogen fuel cell operates when the tractor does not require its full power, while under heavy load, the lithium battery will add further power supply. The electric driveline can deliver 50 horsepower with a maximum speed of 30 kilometers per hour ( 18 miles per hour).

Unmanned cluster technology
The ET504-H tractor has been developed from the outset to be able to drive without a driver. For this purpose, the tractor relies on the 5G network from China Mobile and also uses GPS antenna, millimetre-wave radar and large data technology for remote control. This navigation technology can perceive the running state of the vehicle and surrounding working environment in real-time. It takes advantage of 5G features such as high speed, low delay and large connection volume, and combines them with intelligent unmanned cluster technology to effectively improve the reliability of agricultural machinery operations and provide consumers with higher quality services.

No clear market plan
“With this tractor we want to give local demonstrations to show that an autonomous tractor running on hydrogen is possible in farming practice”, says Huang Shengcao, Deputy General Manager of CHIAIC. “With this tractor we want to give local demonstrations to show that an autonomous tractor running on hydrogen is possible in farming practice”, says Huang Shengcao, Deputy General Manager of CHIAIC. ‘’The ET504-H tractor has now completed a series of trials in production and marketing. But due to current impact of the high battery cost, there is no clear sales plan yet. However, that can change quickly if the costs for the batteries drop.”

More hydrogen-powered tractors
Research has been conducted for some time into agricultural tractors that run on hydrogen with fuel cells. New Holland Agriculture released its first ever hydrogen-powered NH2 tractor in 2009, which was after then in service on farms in Europe by 2012. But due limited availability of the fuel and high production costs , it has never made it commercially viable.

This article first appeared on: https://www.farmingportal.co.za/index.php/agri-index/70-machinery/4951-chinese-future-tractor-runs-on-hydrogen

Green Leader Ad van Wijk over zijn jeugd, falen en de noodzaak van een waterstoftransitie

Ad van Wijk staat nu bekend als de waterstofprofessor van Nederland, maar de hoogleraar future energy systems aan de TU Delft maakte eerder naam als duurzaam ondernemer met Econcern. Dit duurzame energiebedrijf ging na een stormachtige groei failliet. Het leverde veel media-aandacht op. In de Green Leader podcast vertelt Van Wijk over deze periode. Welke lessen zijn daaruit te trekken? Ook brengt hij nieuws mee over de miljoenen die op Prinsjesdag naar waterstof gaan en benadrukt hij de economische noodzaak voor een waterstoftransitie.

Luister de podcast op: https://greenleaders.podigee.io/55-ad-van-wijk

Hydrogen: The Bridge between Africa and Europe

Hydrogen will play a pivotal role in achieving an affordable, clean and sustainable economy. It allows for cost-efficient bulk transport and storage of renewable energy, and can decarbonize energy use in all sectors.

Green hydrogen is one of the top priorities in the energy transition, as it will help to decarbonize several industrial sectors such as steel, fertilizers, petrochemicals, mobility and heating. Furthermore, the development of a green hydrogen economy can also help to integrate more renewables in the energy system, and to contribute to green growth and job creation. In the MENA region, there are abundant natural resources, allowing a high combined capacity factor for solar PV and wind, which is crucial to achieve low prices for the production of green hydrogen. Equally, Europe is a potential off-taker with some of the largest industrial players in the steel and heavy transport industries, combined with an incumbent target for no zero emissions by 2050. In this context, the MENA region has the potential to become a highly scalable ‘Green Powerhouse’ for its own people and industry, as well as for exporting green energy to the world energy markets, as far as local conditions allow.

The ‘Green Hydrogen for a European Green Deal‘ is a market orientation policy paper, which was co-written by Prof. Ad van Wijk, Member of the Advisory Board of Dii Desert Energy, and Jorgo Chatzimarkakis, Secretary General of Hydrogen Europe. The paper was presented in April to the Executive Vice-President of the European Commission, Mr. Frans Timmermans, in charge of the EU Green Deal, and Mrs. Simson, European Commissioner for Energy. The video conference included H.E. Aziz Rabbah, Minister of Energy, Mines and Environment of Morocco, Orstedt and 14 CEOs of companies such as EDF, Enel, NEL, tyssenkrupp, and SNAM among others.

Dii Desert Energy, in cooperation with Hydrogen Europe, the EU GCC Clean Energy Technology Network and others, has significantly contributed to the development of the 2×40 GW Initiative. The proposal found its way in the European Hydrogen Strategy, which was released on 8 July. A target of 40GW electrolyser capacity in Europe by 2030 is part of the strategy, as well as an immediate target of 6GW by 2024.

Several impactful studies were recently published by Dii Desert Energy, among which the ‘North Africa-Europe Hydrogen Manifesto’, co-written by Frank Wouters, Prof. Ad van Wijk and Dr. Badr Ikken, Director General of the Moroccan Research Institute for Solar Energy and News Energies (IRESEN) and the book: ‘Emission free energy from the deserts’, by Paul van Son and Thomas Isenburg (SmartBook Publisher/332 pages/Paperback. Click here).

The Desertec Industrial Initiative – Dii Desert Energy – was launched in 2009. Over the years, it has continued to evolve and develop in line with the spirit of its mission: “No Emissions – energy without harmful emissions”. Desertec 3.0 focus in the first place on renewable energy (both electrons and molecules) and, hence, emission reduction in MENA for the benefit of the local communities and industries.

Under the umbrella of Desertec 3.0, Dii Desert Energy launched among others the MENA Hydrogen Alliance to accelerate the development of value chains for green molecules in the region by bringing together private-public sector actors and academia. Dii Desert Energy acts as an impartial advisor to elaborate business cases and to educate different stakeholders on all aspects of producing, transporting, conversion to green hydrogen and other green molecules, storage and flexible demand. This comprises eventually exporting green molecules to world markets, including Europe. The mission is to connect MENA to Europe by fostering a regional partnership between Europe, North Africa and the Middle East to accelerate the deployment of green hydrogen projects and local value chains.

Read the full paper by Prof. Dr. Ad van Wijk and Jorgo Chatzimarkakis, an Initiative led by Hydrogen Europe, Dii Desert Energy, EUGCC Clean Energy Technology Network, , Ukrainian Hydrogen Council.

DOWNLOAD REPORT

This article first appeared on EnergyNet