My slogan has been ‘A sustainable energy supply for everyone‘ for years. With it I give notion to several aspects:
- Sustainable energy is distributed, rather than the concentrated form of fossil fuel-based energy;
- Sustainable energy is (more than!) sufficiently available in the world, and could fulfill the needs of every single person, rich and poor, on the globe.
I fully believe that I will see my dream, a sustainable energy supply for everyone, be realized within my lifetime (born in 1956)!
I’m proud to be able to link to http://www.asustainableenergysupplyforeveryone.com. For now, this domain will direct you to my personal website (profadvanwijk.com).
Beste Ad,
Met veel plezier deze site voor een heel deel gelezen.
Maar ik zou je graag iets willen voorleggen wat ik altijd mis in de discussie over het besparen op electriciteit. Bijna alles wat ik doe met electriciteit wordt bij het gebruik grotendeels omgezet in warmte, en draagt op die manier bij aan het verwarmen van mijn huis, of mijn kantoor. Een gloeipeertje is een heel efficient apparaatje, het geeft zowel licht als warmte. Dat is dus geen probleem in alle ruimten die ik toch al verwarm, want dan heb ik iets minder stookkosten.
Er zijn een paar uitzonderingen/kanttekeningen:
1 De periode dat we niet stoken, maar dan gebruiken we toch al minder stroom.
2 In de slaapkamer waar ik niet stook, maar daar zijn we toch niet zo vaak.
3 Bij de frituur in de schuur.
4 Electrische energie is duurder dan gas, en voor zover ik weet ook minder efficient
Mensen worden soms heel boos als ik ze dit voorhoud. En als ik dan zeg dat ze dan minder hoeven te stoken, zeggen ze dat dat zo’n klein beetje is… ‘Dus waar hebben we het dan over?’ Dan zijn echt de rapen gaar.
Ze willen dus graag letterlijk zien dat ze besparen, en het idee hebben dat ze ‘goed bezig zijn’, door alle lampen steeds uit te doen, maar ik wil ze voorhouden dat het grote energieverbruik zit in het verwarmen, en koelen, niet te vergeten. Niet in de jacht op stand-by lampjes. (geven ook warmte)
Ik ben heel benieuwd naar je reactie.
Nog een puntje: Is het niet mogelijk om maar meteen naar 500V DC op wijk niveau te gaan; alle stroomreductie is welkom. Of wordt dan de isolatie en andere beveiliging weer te duur?
Of een huis met 500 V DC en een extra netwerkje met 12 V?
Een vriend van mij voorzag nog een probleem met geheel electrische auto’s; hoe houd je die ‘s winters een beetje op temperatuur voor jezelf en andere inzittenden? Als je de verwarming op de accu’s moet doen, wordt je actieradius wel heel klein.
Alvast hartelijk dank voor je reactie,
met vriendelijke groet,
Rik Klein Gotink
fotograaf
Beste Rik,
Je wilt natuurlijk niet onnodig warmte creeëren: diezelfde gloeilamp gebruik je namelijk ook op tijden dat je helemaal geen warmte wil, zoals hartje zomer. Je moet apparaten gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, en niet de inefficiëntie van het product hoeven in te zetten voor een secundair doel. Gloeilampen zijn namelijk helemaal niet geschikt voor verwarming:
1) Ze zijn elektrisch, wat al veel (inefficiënte) energetische omzettingen heeft ondergaan
2) Ze bevinden zich niet op de plaats waar je warmte wil hebben: verwarming van de lucht door je plafonniere is niet heel handig. Dat moet op het laagst mogelijke niveau gebeuren, zodat de lucht tussen de vloer en het plafond opwarmt. Daarom zitten radiatoren ook laag bij de grond.
3) De warmte van (standby) apparaten (of het nu een gloeilamp betreft of de deurbel, of je televisie) gebeurt vaak op plaatsen waar je uberhaubt geen verwarming wil. Namelijk de meterkast, de gang, de schuur, de buitenlamp, de zolder, in de afzuigkap, etc.
Het standby-verbruik van apparaten kan behoorlijk schrikbarend hoog zijn. Een televisie die 10W in standby modus verbruikt lijkt niet zo heel veel in vergelijking tot een stofzuiger van 2200W, maar die stofzuiger gebruik je maar een paar uur per jaar. Die televisie staat misschien wel 8000 uur per jaar in standby. En dat betekent enkele eurotientjes per jaar aan onnodig verbruik. Hetzelfde geldt voor sommige routers (UPC heeft honderduizenden routers verspreid die in ‘AAN’ stand 17W verbruiken, en in ‘standby’-stand 16W. En dat dus 8760 uur per jaar.
Een andere stommiteit is bijvoorbeeld het klokje van je magnetron of oven: tot de helft van het jaarverbruik van dat apparaat gaat op aan het klokje. En het lijstje gaat maar door.
Individueel verbruiken deze apparaten in standby niet vreselijk veel, maar bij elkaar opgeteld is het al snel enkele honderden euro’s per jaar.
Daarnaast zit inderdaad veel energie in warmte en koelen, maar hier moet je ook slimmer mee omgaan. (Zeer) goed isoleren om in de winter de warmte niet naar buiten te laten gaan, en in de zomer de warmte buten te houden. Kijk naar de Passiv huizen. En niet verwarmen met een traditionele CV, maar met een warmtepomp icm een zonneboiler voor vloer- en muurverwarming op lage temperatuur. Dan zul je zien dat die gloeilampjes al helemaal voor te veel warmte zorgen.
Ik zou je aanraden over te stappen op LED. Kost je initieel €20-25 per lamp, maar door het lagere energieverbruik heb je dit er na 1-2 jaar er uit. En de overige 20 jaar dat ze meegaan verdien je er dus aan.
Betreft je voltage vragen: overgaan op DC levert zeker veel op. Maar het meest bespaar je al direct in huis: vrijwel alle apparaten werken namelijk al op DC, en als je zonnepanelen hebt wekken die ook nog eens DC op. Maar door de continue opzetting van AC naar DC (en terug, en terug, en terug) levert als snel 10% verlies op. Absoluut onnodig.
Verwarming van elektrische auto’s is inderdaad een energetisch prijzige aangelegenheid, en beperkt de actieradius. Hoe dan ook zie ik elektrische auto’s momenteel als verre van perfect. Te duur en te kleine actieradius. Dat consumenten het hiermee eens zijn zie je ook in de verkoopcijfers van bijv de 100% elektrische Nissan Leaf versus de Opel Ampera met range extender (kleine benzinemotor die elektromotoren aandrijft). Ik voorzie stroomvoorziening door brandstofcellen, die op hun beurt gevoed worden door (duurzaam opgewekte) methanol of waterstof. Daarmee heb je geen accu nodig, en is je actieradius een veelvoud.
vriendelijke groeten,
Ad
Weg met de vliegschaamte
Energiebesparing is zinloos, dat lijdt op langere termijn tot niets.
Er is namelijk groene energie in overvloed op de wereld: zonne-energie in de woestijnen.
Als wij dat eindelijk eens grootschalig gaan gebruiken dan maakt het niet meer uit hoe vaak wij vliegen of autorijden en de verwarming kan in de winter op 25 graden, het maakt allemaal niets uit. Zonnepanelen op daken, windmolens, het is allemaal zonde van het geld en een druppel op de gloeiende plaat.
Albert van Dalen
Uitvinder fiets op zonne energie, de Maxun One