Ad van Wijk is duurzame energieondernemer en deeltijd Professor Future Energy Systems aan de TU Delft. Hij is eveneens verbonden aan KWR Water research institute, waar hij het onderzoeksprogramma Energie en Water vormgeeft. En hij is lid van de Noordelijke Innovation Board om de energietransitie te realiseren.
In 1984, was van Wijk mede-oprichter van het bedrijf Ecofys, later een onderdeel van Econcern. Van Wijk was de CEO van Econcern een bedrijf dat vele nieuwe duurzame energieproducten, diensten en projecten ontwikkelde. Voorbeelden zijn het 120 MW offshore windpark Prinses Amalia in de Noordzee, diverse multi-MW zonne-energieparken in Spanje en een bio-methanol fabriek in Nederland, de grootste tweede generatie biomassa plant in de wereld.
Van Wijk ontving vele belangrijke prijzen voor excellent ondernemerschap. Ondermeer werd hij verkozen tot de Nederlandse ondernemer van het jaar in 2007 en topman van het jaar in 2008.
Op de TU Delft focust het onderzoek van van Wijk zich op de energiesystemen van de toekomst. Naast onderzoek op het gebied van waterstof en brandstofcel auto’s realiseert hij deze systemen in “the Green Village” www.thegreenvillage.org.
Van Wijk heeft een populair boek over energie geschreven ‘Hoe kook ik een ei’ ISBN/EAN: 978-90-78171-13-3. Daarnaast heeft hij recentelijk de volgende boeken gepubliceerd:
‘Welcome to the Green Village’ ISBN 978-1-61499-283-7
‘Our Car as Power Plant’ ISBN 978-1-61499-376-6
‘3D printing with biomaterials’ ISBN 978-1-61499-485-5
‘De Groene Waterstof Economie in Noord-Nederland’ ISBN 978-90-826989-1-6
‘Solar Power to the People’ ISBN 978-90-827637-0-6
Volg Ad van Wijk op twitter @advanwijk of via zijn website www.profadvanwijk.com
Waarde Ad,
las heden je artikel in AD.
Alle waardering voor jullie grootse plannen.
Echter is mijn vraag:
waarom rep je met geen woord over de wijze waarop de waterstofmotor aan Waterstof komt……..
Op je homepage vind ik slechts:
Dat waterstof moeten we maken, bijvoorbeeld uit aardgas of biogas met een rendement van 75%
Daar blijft het bij……(zonder onderbouwing)
Het feit dat je in je artikel in AD van 2/3 pagina er met geen woord over rept, vind ik toch een grote omissie. Immers het kernprobleem is juist; waar haal je de energie vandaan!
Bij voorbaat dank ik je voor het gefundeerd antwoord.
Met vriendelijke groet,
Niels Visser
Hallo Mr. van Wijk,
ik ben Sem van het vos lyceum uit Vlaardingen.
Ik doe VWO TTO wat inhoud dat alles in het Engels is. Wij zijn nu met een internationaal project bezig voor duurzaamheid! Dit is internationaal met onder andere India, Spanje, Belgie etc.! Ik volgde u project al wat langer en vond dit zeer geschikt voor dit project, de car powerplant! Ik zou het erg interessant en leuk vinden als wij u zouden mogen interviewen en wat filmpjes/video’s mogen maken van het project! Ik weet niet of u dit erg vind maar mijn project word ook aan de mensen van het go green project geshowd! misschien wat reclame? 🙂 ik zou het erg fijn vinden als u een bericht terug zou sturen!
Met vriendelijke groeten,
Sem ter Beek
Check your email!
Eindelijk is het dus toch zover dat er gelukkig nog iemand met een volledige onderbouwing aantoont dat er maar een alternatief is voor de huidige energiebronnen !
Fantastisch…. en ik wens Ad van Wijk heel veel sterkte die nodig zal zijn om velen te overtuigen.
Veel succes !
Met vriendelijke groet,
Dirk Horst
Hallo Professor van Wijk,
Wij doen ons profielwerkstuk over de waterstof economie. We hebben ons verdiept in het onderwerp en veel van uw site gelezen. Bij het profielwerkstuk hoort ook een interview en het zou ons een eer zijn als we u zouden mogen interviewen aangezien u zoveel weet over het onderwerp. Wij willen onderzoeken of Nederland in 2050 overgestapt zou kunnen zijn naar groene waterstof als energiebron en u expertise zou daar perfect op aansluiten. De werkstukken worden groots tentoongesteld. We hopen op een spoedige reactie.
Met vriendelijke groet Igmar Hoogendoorn en Leon Voogt
Dorenweerd college 6 VWO
Geachte heer van Wijk,
Uw presentatie tijdens Bricks, Bits and Behavior was een eye-opener in de zin dat energie transport van H2 vele malen goedkoper is dan transport van elektronen. Dat opslag veel goedkoper was, was voor mij al langer duidelijk. Nu moet ook nog de kosten van groene H2 productie goed in kaart worden gebracht. De kosten van de elektriciteit opgewekt door zon en/of wind plus de kosten van de electrolysers om het om te zetten naar groene H2. Of de directe omzetting van zonlicht naar H2 zoals Hypersolar.com dat wil doen. Als dat vergelijkbaar is met de kWh-prijs van aardgas, dan klinkt dit als de ideale manier naar aardgas vrij Nederland. Uiteraard moeten we dan ook nog de transitie van aardgas CV ketels naar H2 CV ketels in de totale investering mee nemen.
Ik ben zeer benieuwd naar het totale kostenplaatje.